Projekt Asociace školních jídelen Den mezinárodní kuchyně v českých školních jídelnách má za cíl nejen připravit tradiční mezinárodní obědové menu vždy ve spolupráci s velvyslancem partnerské země, ale také pozitivně propagovat školní stravování a stravovací zvyklosti jiných národů v českých školních jídelnách. Cílem projektu je, aby jídlo splňovalo požadavky na vhodnost a pestrost stravy pro děti školního věku, přičemž se jedná o celé obědové menu zahrnující polévku, hlavní jídlo a doplněk tak, jak uvádí vyhláška o školním stravování. Po úspěšném Dni thajské kuchyně z loňského dubna probíhá letos v českých školních jídelnách Den norské kuchyně.
„Jsem ráda, že mohu osobně podpořit Den norské kuchyně ve školní jídelně zdejší základní školy a že jste do tohoto projektu zapojili a poznali chutě Norska,“ řekla v úvodu ministryně školství Kateřina Valachová a pokračovala: „Česká republika má dlouholetou tradici dostupného, vyváženého a kvalitního školního stravování, což není ve všech evropských zemích běžné, je proto naší povinností tento systém dál rozvíjet. Školní stravování vnímám jako důležitou součást vzdělávacího systému, který společně se školou přispívá k osvojování zdravých stravovacích návyků,“ dodala ministryně Valachová při návštěvě Základní školy Labská v Brně, kde se Den norské kuchyně uskutečnil.
Poté ministryně vyjádřila svou podporu také celému pedagogickému sboru školy a ocenila práci všech zaměstnanců školní jídelny brněnské ZŠ Labská, kteří se starají o vyváženou stravu v průběhu celého školního roku.