Metodické materiály obecně ke školnímu stravování:
- Jak se připravit na nový spotřební koš (SZÚ, 2025)
- Konzumace vlastního jídla ve školní jídelně (MŠMT, MZd, SZÚ, 2025) -
donaska_vlastniho_jidla_skolni_jidelna.pdf (1,56 MB)
-
Plakáty - Konzumace vlastní stravy ve školní jídelně informace a pravidla pro rodiče (SZÚ, 2025)
Pro školní jídelny vařící podle stávajícího spotřebního koše (do 31. 8. 2026):
- Metodická pomoc k zajištění kvalitního školního stravování
- Metodický návod Ministerstva zdravotnictví ČR k hodnocení ukazatelů školního stravování pomocí spotřebního koše.pdf (6,47 MB)
- Nutriční doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR ke Spotřebnímu koši.pdf (638,57 KB) (Doporučení pro sestavování jídelních lístků ve školních jídelnách.)
- Doporučení MZd k naplňování Spotřebního koše podle přílohy č. 1 bodu 2 vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů, ve věci plnění komodity volný tuk a volný cukr a Dopis MZd
Metodika pro poskytování školního dietního stravování
Pro jednodušší orientaci jsou dokumenty rozděleny do jednotlivých tematických celků takto:
1. Metodika jako celek - Metodika-celek_5.pdf
2. Obecná část - Obecna-cast.pdf
3. Nejčastěji se vyskytující diety v rámci školního stravování - Nejcastejsi-dietni-omezeni.pdf
4. Zajištění dietní stravy donáškou vlastní stravy - Vlastni-donaska.pdf
5. Zajištění dietního stravování formou přípravy ve vlastním provozu tzv. "in house" - Vlastní-provoz.pdf
6. Zajištění dietního stravování formou dovozu druhým subjektem přímo po dohotovení - Dovoz-po-dohotoveni.pdf
7. Zajištění dietního stravování formou dovozu druhým subjektem po zchlazení - Dovoz-po-zchlazeni.pdf
8. Souhrnné nejdůležitější informace formou grafických listů - Onepagery-tisk.pdf
Další informce k dietnímu stravování: www.mametonataliri.cz.