Dne 8. ledna 2019 bylo zveřejněno avízo k vyhlášení společné výzvy JPI HDHL, JPI-OCEANS a FACCE-JPI s názvem „Knowledge Hub on Food and Nutrition Security“. Předmětná výzva, která bude publikována dne 29. ledna 2019 tak představuje společné téma tří iniciativ Společného programování JPI HDHL, JPI-OCEANS a FACCE-JPI. Téma se bude zaměřovat jednak na složení potravin a jednak na skutečnost, jak změna klimatu může ovlivnit produkci potravin a nutriční kvalitu potravin, a to prostřednictvím zemědělských a mořských primárních produktů. Na základě těchto informací bude možné vyvinout účinná řešení v rámci celého potravinového řetězce.
Cílem výzvy je podpořit tok znalostí z vědeckého výzkumu do praxe. To podpoří multidisciplinární přístup a zajistí zapojení klíčových zainteresovaných stran. Kromě toho je cílem vytvořit plány k dosažení co nejlepších výsledků, navržení různých opatření či vyvinout nové technologie. Studie určí potravinářské bariéry, povedou ke zmírnění nadbytečného odpadu potravin, vytvoří udržitelnou síť pro koordinaci a integraci práce v rámci celého potravinářského řetězce, a v neposlední řadě navrhnou přijatelná a udržitelná řešení k dosažení bezpečnosti potravin a výživy. Výzkum přispěje k realizaci iniciativy EK FOOD 2030 a k udržitelnému rozvoji cílů OSN.
Více informací o výzvě, včetně časového harmonogramu, seznamu zúčastněných zemí, financujících organizací či rozpočtových alokací bude dostupných na webových stránkách MŠMT na konci měsíce ledna 2019 pod odkazem: http://www.msmt.cz/vyzkum-a-vyvoj-2/spolecne-programovani-1-1.